Blozen
Medisch

Rood worden

Slechts één verkeerd woord, een gênant gebaar en de blos schiet in je gezicht? Je hoeft je echt niet te schamen! Want voor veel mensen geldt de uitdrukking “rood als een tomaat” helaas maar al te vaak. Het begint met een licht tintelend gevoel in het gezicht, een oververhit hoofd en voor je het weet zitten de wangen en het voorhoofd onder de rode vlekken. Of nog meer: ​​het hoofd is helemaal rood, alsof je net een marathon achter de rug hebt.

Helaas verschijnt de vervelende “rode peer” altijd wanneer je hem het minst wilt – bijvoorbeeld tijdens dit belangrijke sollicitatiegesprek of de huwelijkstoespraak die je zo lang hebt voorbereid zodat er niets misgaat.

Een echt verhitte affaire die moet worden uitgelegd. Waarom blozen mensen eigenlijk? Als het gezicht rood wordt, komt dat meestal doordat er een verhoogde bloedtoevoer naar de fijne aderen in de huid (meestal in de wangen en het voorhoofd) is. Het resultaat: je wordt rood. Er zijn verschillende redenen waarom de blos optreedt, waaronder:

  • lichamelijke inspanning (sport)
  • hoge bloeddruk
  • of sterke temperatuurschommelingen.

En dan zijn er de minder voor de hand liggende redenen, zoals schaamte, woede en blije verwachting, die het des te moeilijker maken om je eraan aan te passen. Waar gaat de blos van schaamte over? De schaamte wordt veroorzaakt door stress en dezelfde hersengebieden lijken verantwoordelijk te zijn voor het verhogen van de lichaamstemperatuur tijdens stress.

Het schaamtegevoel wordt zo doorgegeven aan het autonome zenuwstelsel, dat bij stress of gevaar het lichaam in een grotere bereidheid tot vluchten of aanvallen brengt en onder andere de ademhaling, hartslag, spierdoorbloeding en ook de bloedsomloop verhoogt. naar de gezichtshuid vloeien. In situaties van schaamte verandert het de bloedstroom en maakt het ons gemakkelijker blozen – sommigen van ons vaker en anderen minder vaak. Bij mensen met een donkere huidskleur zie je dit nauwelijks, maar bij mensen met een lichte huid heel goed. Soms heeft de blos ook zijn goede kant, omdat je veel eerder iemand vergeeft die net een dure vaas heeft weggegooid en je schuldig geweten toont met de blos van schaamte.

Erytrofobie – angst om te blozen

Wie zou willen dat gevoelens letterlijk op je gezicht worden geschreven? Precies, eigenlijk geen! Mensen die vaak blozen, kunnen alleen maar dromen van een “cool pokerface”. Toevallige salarisonderhandelingen? Een ontspannen eerste date? Geen kans. Want hoe groter de angst voor mogelijk blozen, hoe groter de kans dat u gaat blozen. Een vicieuze cirkel die in het ergste geval kan uitgroeien tot een sociale fobie. En er is zelfs een naam voor. De angst om te blozen staat ook bekend als erythrofobie en brengt veel lijden met zich mee voor de getroffenen.

Rood gezicht: wat kun je doen aan roodheid?

Er zijn dan ook verschillende methodes om de bloosangst onder controle te krijgen of zelfs om de blos zelf onder controle te krijgen. Ontspanningsoefeningen helpen bijvoorbeeld angst onder controle te houden. Met autogene training kun je je fantasie gebruiken om te trainen om angsten en schaamte te minimaliseren. Een sjaal kan de rode vlekken bedekken die tijdens de auditie aan de baas kunnen verschijnen en zorgt voor veiligheid. Als een psychische aandoening zoals een angststoornis zich al heeft gevestigd, kan gedragstherapie of medicamenteuze therapie nuttig zijn.