Matras
Wonen

Leg de matras op de grond en slaap heel goed

Om financiële redenen, vanwege chronisch ruimtegebrek of gewoon omdat het er gezellig en uitnodigend uitziet: veel mensen leggen hun matras liever direct op de grond om te slapen. Ook als logeermatrassen is het een uitkomst, want een matras is makkelijker op te bergen dan een heel bed. Moet het überhaupt een volumineus bedframe of boxspringbed zijn als je gezond en comfortabel wilt slapen – of zorgt een goede matras ook zonder lattenbodem of onderbouw voor een nachtelijke ontspanning?

Het matras direct op de vloer gebruiken: daar zijn goede redenen voor

Verschillende motieven kunnen spreken voor een slaapplaats zonder bedframe. Als de matras direct op de vloer wordt gelegd, ziet hij er ongecompliceerd en puristisch uit – in de geest van de minimalismebeweging, volgens welke het je zelfs gelukkig kan maken om over het algemeen zo min mogelijk bezittingen op te stapelen en alleen rond te komen met het hoogstnoodzakelijke . Iedereen die zich bezighoudt met spirituele oefeningen zoals meditatie, waardeert vaak het gevoel verbonden te zijn met de aarde wanneer hij op de vloermatras slaapt: de matras wordt niet alleen gebruikt voor fysieke ontspanning, maar wordt ook een centrale plek voor mentale en spirituele ontspanning.

Het kan echter zijn dat er niet genoeg kleingeld is om naast een goede matras ook een duur bed met lattenbodem te kopen. Vaak is het kopen van een bed echter niet de moeite waard omdat uw huidige woonsituatie slechts een tijdelijke oplossing is en u niet weet welke bedmaat u op termijn wilt bepalen. Vaak gebeurt het gewoon omdat de aanschaf van een bedframe altijd wordt uitgesteld tot de volgende maand. Soms is het juist dit heel speciale gevoel dat slapen op de grond zo ongedwongen maakt. “Ik vind het best cool …”.

Bedframe & lattenbodem onder de matras: Noodzakelijk – ja of nee? Als u bij een speciaalzaak vraagt ​​of u uw nieuwe matras op de grond kunt gebruiken, krijgt u meestal een hoofdschud. De argumenten ertegen wijzen vaak op het risico op vocht- en schimmelvorming, maar er wordt ook vaak gewaarschuwd voor dreigende rugpijn door het ontbreken van een lattenbodem. In de praktijk ligt dat echter heel anders: als je er in je vrienden- en kennissenkring naar vraagt, zul je vast wel een paar mensen tegenkomen van wie de matrassen op de grond liggen en die een bedframe al langere tijd niet hebben gebruikt. Wat sommige experts ook beweren: de pure matras als bed – die in het echt lijkt te werken en veel ruimte biedt voor creatieve ideeën. Maar wie is er nu eigenlijk? Het hangt af van wie je het vraagt ​​- en welke motivatie achter het antwoord zit. Veel matrasverkopers in speciaalzaken of meubelzaken willen vooral verkopen, omdat daar hun commissie op gebaseerd is. Ze zijn meestal professioneel opgeleid om de “bijpassende” lattenbodem of een stijlvol bedframe voor de nieuwe matras aan te bevelen – dit wordt cross-selling genoemd. Helaas is ook feitelijke en objectieve informatie over het gebruik van matrassen op de vloer een van de uitzonderingen op internet.