Stofzuiger
Wonen

Hulp bij het kopen van de stofzuiger

Als je een nieuwe stofzuiger wilt kopen, heb je keuze te over. Een paar aanwijzingen over de eigenschappen die dit belangrijke schoonmaakhulpmiddel zou moeten hebben, kunnen de aankoopbeslissing vergemakkelijken.

Zuigkracht

Bovenal is de zuigkracht bepalend voor goede zuigprestaties. Dit heeft niets te maken met het elektrische vermogen van het apparaat, dus met de watt. De zuigkracht wordt weergegeven in “lucht watt” in “mm / H2O” of in “kPa” (Kilopascal). Dit klinkt wat verwarrend. Wel is het belangrijk om te weten dat een stofzuiger tussen de 250 en 400 luchtwatt, tussen 1300 en 2200 mm/H2O of tussen 13 en 22 kPa moet hebben om een ​​goede zuigkracht te kunnen garanderen.

Filter

Om ervoor te zorgen dat een stofzuiger het verzamelde stof niet terug in de kamerlucht afgeeft, zijn er verschillende filtersystemen beschikbaar: Meerdere papieren filters zijn zo ontworpen dat ze zelfs de kleinste stofdeeltjes kunnen tegenhouden. Sporen en mijten worden echter uitgefilterd door speciale roetfilters, waaronder Hepa- of S-klasse filters. Dit is de laatste tijd ook gelukt met goede microfleece filters. Belangrijk: papieren stofzakken en filters moeten regelmatig worden vervangen. Bij andere modellen komt het stof terecht in ingebouwde containers en wordt daar vastgehouden. Er zijn problemen met het legen van de container. Er kan veel stof opwaaien. Apparaten met zogenaamde waterfilters bieden een derde mogelijkheid. Hiermee wordt het stof opgevangen in een ingebouwde watertank. Ook bij deze apparaten hangt de kwaliteit in grote mate af van de gebruikte luchtafvoerfilters, ook hier zijn HEPA-filters een kwaliteitskenmerk. De Dyson V11 stofzuiger is een voorbeeld van een goede steelstofzuiger met sterke filter.

Mondstuk

Een zeer goede zuigkracht kan alleen worden bereikt op vloerbedekking met elektrische mondstukken. Het diepte-effect van hun harde borstelharen kan echter gevaarlijk zijn voor gevoelige weefselstructuren, zoals oosterse tapijten of stoffering. De standaard zuigmonden zijn meestal ook beter geschikt voor het stofzuigen op trappen.

Bij een goedkope stofzuiger moet je wel een beetje op voldoende zuigkracht letten.

Gewicht

Aangezien een stofzuiger door het appartement moet worden verplaatst en mogelijk ook over trappen moet worden gedragen, speelt het gewicht een niet onbelangrijke rol. Als je grote oppervlakken op meerdere verdiepingen moet stofzuigen, moet je bij de keuze van het apparaat zeker rekening houden met het gewicht.

Geluid

In uw eigen belang en in het belang van de huisgenoten dient ook bij de aanschaf van een stofzuiger rekening te worden gehouden met geluidsontwikkeling als criterium.

Robot

Conventionele cilinderstofzuigers laten de robots nog steeds zien waar ze heen moeten. Hoewel deze apparaten goed werken op gladde harde vloeren, laten ze veel stof achter op tapijten, scheuren en langs muren.

Veiligheid

Het IMQ-keurmerk is een belangrijke graadmeter voor de goede veiligheid van een stofzuiger. Dit keurmerk wordt toegekend aan apparaten met een hoge veiligheidsnorm. Toch is het goed om zelf de kwaliteit van de zuigkracht en de filters te controleren.

Prijs

Zoals voor veel andere consumptiegoederen geldt hetzelfde voor stofzuigers: het duurste product is niet altijd de hoogste kwaliteit en vice versa, goedkope producten zijn niet altijd van slechte kwaliteit. Het bekijken van een testrapport en een prijsvergelijking voor aankoop is zeker aan te raden. Vergeet de vervolgkosten voor zakken en filters niet.