Elektrische Boilers
Wonen

Doorstroomverwarmers en -boilers: het juiste apparaat voor elke behoefte

Er zijn in principe twee mogelijkheden voor het verwarmen van water in uw eigen huis: centraal of decentraal. Kiest u voor een decentrale oplossing, dan kunt u ofwel warm water opslaan – dit kan met een warmwaterboiler, vaak ook elektrische boilers genoemd – of precies naar behoefte verwarmen – dit kan met een doorstroomverwarmer.

Wat is een onderdeel van een huis waarin je je echt thuis kunt voelen?

Velen denken meteen aan een sfeervolle plattegrond, mooie meubels en stijlvolle decoraties. Maar het moment van welzijn begint met een veel fundamenteler onderwerp: warmte. We hebben warm water nodig voor baden, douchen, handen wassen, maar ook voor de afwas. Waar komt het warme water dat we elke dag nodig hebben eigenlijk vandaan?

Warmwateropslagtanks kunnen centraal en decentraal werken De waterverwarming wordt centraal of decentraal geregeld. Als het water centraal wordt verwarmd, is er meestal een verwarmingssysteem in de kelder. Dit wordt verwarmd in hun boiler en opgeslagen in een warmwatertank. Distributie in het huis wordt dan geregeld via waterleidingnetwerken. Bij een decentrale oplossing komt een boiler of een cv-ketel om de hoek kijken.

Zoals de naam al doet vermoeden, vindt de waterverwarming en -distributie niet plaats via een centraal punt, maar via verschillende. De keuken en badkamer, dus de ruimtes waar warm water nodig is, hebben een eigen toestel, namelijk een boiler of doorstromer. Het grote voordeel: de lijnen zijn veel korter en dat scheelt een hoop energie. Warmte ontstaat precies daar waar het nodig is. Ketel versus doorstroomverwarmer: wat maakt ze speciaal Hoewel de termen doorstroomverwarmer en boiler als synoniemen worden gebruikt, zijn ze niet één en hetzelfde. Een boiler is een kleine of middelgrote warmwatertank die meestal in de badkamer of bijkeuken wordt geïnstalleerd. Het levert altijd warm water, maar het moet op een constante temperatuur worden gehouden – zelfs als het niet nodig is. Een cv-ketel is daarom vooral zinvol daar waar vaak warm water nodig is. Een elektrische boiler heeft een ander werkingsprincipe. Ze hebben geen opslagtank, maar produceren alleen warm water wanneer de kraan wordt bediend, dus wanneer dat nodig is. Omdat er geen warm water gereed hoeft te worden gehouden, is een doorstroomverwarmer zuiniger dan een boiler.

Kleine warmwaterboilers zijn ideaal voor een lage vraag Er zijn zeer verschillende versies van zowel de ketel als de doorstromer, die worden geselecteerd op basis van het gebruik. Als de warmwaterbehoefte laag is, is een kleine voorraadtank of een kleine of compacte doorstroomverwarmer ideaal. Deze kleine heetwaterapparaten zijn bedoeld voor een kraan en kunnen vaak onder de gootsteen of de handwasbak worden geïnstalleerd. Ze worden helemaal niet opgemerkt. Als er apparaten met een hoger vermogen nodig zijn, bijvoorbeeld om de douche of het bad van warm water te voorzien, zijn wand- of vloerreservoirs een goede keuze. Dit zijn elektrische boilers die meestal een inhoud hebben van 80 of 100 liter. Een vakman moet voor de montage zorgen. Als je geen ruimte hebt voor deze relatief grote apparaten in huis, kun je kiezen voor een compactere doorstromer. Het wordt gekenmerkt door een kleiner ontwerp, maar heeft een hoger elektrisch aansluitvermogen nodig.