Mindfulness
Medisch

Mindfullness

Mindfulness is in de mode en de positieve effecten zijn wetenschappelijk bewezen. Mindfulness belooft meer voldoening en vreugde in het leven. Maar wat zit er precies achter de trend? Besteed aandacht aan het moment zonder te oordelen Mindfulness betekent in het hier en nu zijn – niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Dit is voor de meeste mensen niet normaal. Velen zitten vast met hun gedachten in het verleden, zijn in beslag genomen door zorgen of denken aan de toekomst. Dit denken gaat meestal gepaard met de hoop dat er op een gegeven moment een gelukkige toestand zal ontstaan.

Een mindful persoon daarentegen besteedt aandacht aan het moment zonder het te evalueren. Dat is het tweede cruciale aspect van mindfulness. We hebben de neiging om alles constant te evalueren. Mindful zijn betekent deze beoordeling loslaten en focussen op wat net buiten de geest is. Een eenvoudige oefening om dit te doen is om je te concentreren op je ademhaling, waardoor je afstand creëert van je gedachten.

Verhoog je welzijn met mindfulness-meditatie

Inmiddels zijn ook veel wetenschappers ervan overtuigd dat mindfulness – vaak mindfulness-meditatie genoemd – het welzijn kan vergroten. De psycholoog en meditatieonderzoeker Ulrich Ott van de Universiteit van Gießen beschrijft het positieve effect met het volgende plaatje: “Tijdens het mediteren ga ik een berg op en kijk naar beneden in de vallei. Dat betekent dat ik nu in een positie ben die een beetje verwijderd is van de dagelijkse gang van zaken en op het geheel neer kan kijken.”

Als gevolg hiervan zijn we niet langer volledig geïdentificeerd met onze eigen gevoelens en gedachten. Deze afstand creëert een groeiend vertrouwen dat “zelfs het grootste innerlijke drama weer zal oplossen als we erin slagen niet in de bijbehorende gedachten te gaan”. Dit leidt weer tot meer voldoening en levensvreugde op de lange termijn.

Mindfullness kun je leren

Mindfulnesstraining is de meest gebruikte methode om mindfulness te leren. Een dergelijke training duurt meestal acht weken. In de groep leren de deelnemers mindfulness door te mediteren, yoga te beoefenen en de zogenaamde “body scan” uit te voeren. Daarbij observeren ze systematisch wat ze momenteel waarnemen in verschillende delen van het lichaam zonder het te evalueren. Meditatie heeft alles te maken met focussen op je ademhaling. De wekelijkse sessies duren twee tot drie uur. Daarnaast oefenen de deelnemers idealiter 45 minuten per dag alleen. Bovenal vereist het volgen van de training in het dagelijks leven veel discipline.