Betalen met cryptocurrencies
Producten en diensten kunnen in principe in elke cryptovaluta worden betaald. Praktisch gezien kun je Bitcoin & Co. echter niet echt in het echte leven gebruiken. Online ziet het er iets positiever uit, maar ook hier moet je heel goed kijken. Creditcards op basis van cryptografie spelen een steeds belangrijkere rol in het reguliere betalingsverkeer. Een overzicht van de beste crypto creditcards vind je hier. Het principe is gebaseerd op het feit dat de kaart in het dagelijks leven in euro’s of dollars werkt, maar betalingen worden gedaan vanuit de portemonnee.
Sommige crypto-initiatieven en bedrijven zijn ook begonnen met het betalen van salarissen en rekeningen in cryptocurrencies. Veel freelancers, crypto-advocaten en eigenaren van informatieportalen op blockchain vragen om donaties in cryptovaluta, evenals non-profitorganisaties. Een onvolledige lijst is hier te vinden. Als je munten over hebt en een goed doel wilt steunen, kun je op deze manier zeker bijdragen aan meer relevantie van cryptocurrencies.
Investeer in cryptocurrencies
Als een gebruiker aan een bepaald project wil deelnemen, zijn er verschillende mogelijkheden voor hem. Allereerst moet je de Cryptocurrency live koers in de gaten houden. Als het puur om “betalingstransacties” gaat, verwerft hij of zij hiervoor tokens of verdient deze door activiteiten in het betreffende ecosysteem. De verwerving van dergelijke belangen kan ook een investeringsachtergrond hebben. Dit is een van de redenen waarom tokens vrij verhandelbaar zijn op veel beurzen. De belangrijkste route die een token naar de gebruiker neemt, vindt echter plaats in het initiële muntenaanbod. Deze tokendistributies vinden meestal plaats aan het begin van een nieuw project. Het consortium programmeert tokens, geeft ze aan het publiek uit tegen fiat- of cryptovaluta’s voor een vooraf bepaalde periode en ontvangt in ruil daarvoor geld voor verdere uitbreiding en uitbreiding. Er zijn verschillende grote projecten tot stand gekomen, zoals Telegram, Augur of EOS.
Zodra het project is geconsolideerd en rendement genereert, hebben tokenhouders de kans om “rente” te krijgen. Of en hoe dit gebeurt, is geprogrammeerd in het betreffende token. In nogal wat gevallen besluiten beleggers echter ook te kopen omdat ze speculeren op een sterke stijging van de waarde van de token in de toekomst. Als dat gebeurt, kan de winst vooral gerealiseerd worden door de verkoop. Een staatsgarantie of regeling van dergelijke betalingen bestaat (nog) niet. Of en in welke mate een ICO interessant is, hangt af van de hoekstenen. Talloze portals op internet analyseren en evalueren ICO’s volgens vooraf gedefinieerde criteria. Er zijn ook uitgebreide lijsten met huidige en toekomstige ICO’s. De “grote” ICO’s krijgen ook veel media-aandacht.
Airdrops vertegenwoordigen een andere aankoopoptie: het projectconsortium distribueert gratis tokens aan gebruikers, vaak vóór een ICO. In ruil daarvoor moeten ontvangers het project delen op sociale media, lid worden van de projectgroep of anderszins hun steun betuigen. Er zijn ook informatieportalen op internet voor dit soort output. De waarde van deze gratis tokens hangt sterk af van hun schaarste en toegankelijkheid.
Verdien geld met cryptocurrencies
Toen eind 2017 de crypto-gemeenschap trof, was er één bericht in de media te lezen: wie vakkundig in cryptocurrencies handelt, kan rijk worden. In werkelijkheid geldt dit niet voor heel weinigen. Om te handelen heb je eerst uitgebreide kennis van het onderwerp nodig. Daarnaast is er de tijd en middelen om cursussen te volgen en snel te kunnen handelen. Als dat eenmaal is gebeurd, vormen fiscale aspecten en ingewikkelde boekhouding de laatste hindernissen voor de handelaar.
Snel heen en weer lijkt verleidelijk. Voor crypto-beginners is uithoudingsvermogen meestal de betere keuze. Zonder overheidsgaranties is en blijft investeren in Bitcoin een risico, zeker op het gebied van kortetermijninvesteringen. Ook in 2017 lag de zogenaamde mijnbouw op ieders lippen. Miners hangen blokken aan de continue blockchain en krijgen een vergoeding van momenteel 12,5 Bitcoin per blok. Van de buitenkant ziet het er simpel uit: haal de nodige technologie in huis, zet een node op, los puzzels op, verdien Bitcoin. Maar ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar Bitcoin aanvankelijk gebaseerd was op een computer en later op een grafische kaart, heb je nu uitgebreide energiebronnen nodig voor mijnbouw. Het is dus een kwestie van input versus output.
De activiteit van de miners is gekoppeld aan de proof-of-work consensus. Bij andere consensusprocedures, zoals Proof of Stake, is vaak weinig of geen technologie nodig. Bij sommige cryptovaluta’s bepaalt het aantal munten dat alleen wordt gehouden de keuze van de staker. Maar ook hier is eerst basiskennis nodig om een node op te zetten. Dat sluit een groot deel van de crypto-newbies uit.