Financieel

Geld en verzekeringen

Geld lenen, verkeringen afsluiten, een hypotheek offerte laten maken: alles kan tegenwoordig online. Het is zelfs mogelijk om je auto of woning per direct te verzekeren of er voor te zorgen dat je binnen enkele minuten een geleend geldbedrag krijgt bijgeschreven.

Veel mensen in Nederland doen het, geld lenen! Er zijn verschillende soorten leningen beschikbaar, al deze verschillende leningen hebben hun voor- en nadelen; Het is dus belangrijk dat u, voordat u een lening gaat afsluiten, bekijkt welke lening het beste geschikt is voor uw situatie. Daarnaast moet u rekening houden met een aantal zaken zoals bijvoorbeeld een BKR-registratie (Bureau Krediet Registratie), een negatieve registratie kan namelijk problemen opleveren bij het afsluiten van een lening. Ook is het belangrijk dat u een lening afsluit bij een betrouwbare kredietverstrekker, u wil immers niet voor verassingen komen te staan.

Rente
Een lening afsluiten is niet gratis, immers: voor niks gaat de zon op! Over het door u geleende bedrag betaalt u rente aan de bank. De rente is altijd een percentage van het geleende bedrag, u dient deze rente altijd over een bepaalde periode te betalen. Dit houdt in dat hoe langer u geld leent, hoe meer rente u betaalt. De rente die u over een lening betaalt verschilt van bank tot bank, het is dus zeker de moeite waard om verschillende rentetarieven van banken met elkaar te vergelijken. Een rente kan variabel of vast zijn. Een variabele rentetarief houdt in dat de rente variabel kan zijn gedurende de looptijd dat u een lening heeft, met andere woorden: het rentetarief kan ieder moment veranderen. Dat het rentetarief kan veranderen gedurende de looptijd van uw lening kan zowel positief als negatief uitpakken. Wanneer het rentetarief stijgt, werkt dit in uw nadeel, u moet namelijk meer gaan betalen! Wanneer het rentetarief daalt, werkt dit in uw voordeel, u hoeft nu minder rente af te staan aan de kredietverstrekker. Een vast rentetarief daarentegen is, zoals het woord al suggereert, vast gedurende de vooraf afgesproken looptijd. Het rentetarief kan dus niet zomaar veranderen, wat u financiële zekerheid geeft!

BKR (Bureau Krediet Registratie)
Het BKR houdt van ieder persoon met een in Nederland afgesloten lening een elektronisch dossier bij in het CKI (Centraal Krediet Informatiesysteem). Dit wil zeggen dat ieder kredietcontract door het BKR wordt bijgehouden en dit voor iedere kredietverstrekker (bijvoorbeeld een bank) inzichtelijk is. Naast een lening is ook een abonnement voor bijvoorbeeld een mobiele telefoon een kredietcontract, u krijgt immers het toestel en betaalt deze gedurende 1 of 2 jaar af. Ook een creditcard is een vorm van een kredietcontract, u kunt namelijk in de min staan, wat inhoudt dat de verstrekker van de creditcard geld aan u leent.

Wanneer u geld gaat lenen bij een kredietverstrekker, is deze wettelijk verplicht uw dossier bij het BKR op te vragen. De kredietverstrekker krijgt zo inzage in al uw kredietcontracten en kan tevens zien of u betalingsachterstand(en) heeft. Iedere Nederlandse kredietverstrekker is namelijk verplicht om bij betalingsachterstand een melding te maken bij het BKR. Wanneer u in het verleden betalingsachterstanden heeft gehad, kan een kredietverstrekker dit als een risico beschouwen en besluiten om geen krediet aan u te verstrekken.

Er zijn in Nederland verschillende kredietverstrekkers die ondanks een registratie in het BKR, toch nog een lening verstrekken. Vaak heeft een registratie in het BKR wel tot gevolg dat u minder geld kunt lenen, of een hogere rente betaalt aangezien de kredietverstrekker een groter risico loopt dat u uw lening niet meer kunt afbetalen.