Tuinset
Wonen

Tuinmeubelmaterialen

U wilt zich veilig voelen bij het kopen van tuinmeubelen – dat begrijpen wij. Het gaat immers om een ​​aanwinst die meerdere jaren mee moet gaan en het maakt niet uit of het een goedkope tuinset is, of een dure set. Het probleem zijn de vele vragen: is aluminium beter dan teak? Was vlechten niet bijzonder trendy? Welk materiaal gaat het langst mee?

Tegenwoordig zijn natuurlijk vrijwel alle tuinmeubelen weerbestendig en ontworpen om zo gemakkelijk mogelijk te onderhouden, anders zou het allang van de markt zijn verdwenen. Maar er zijn ook belangrijke verschillen tussen de verschillende materialen waar je op moet letten.

Welk materiaal voor tuinmeubelen kan u overtuigen?

We presenteren nu de meest voorkomende materialen voor tuinmeubelen – inclusief alle voor- en nadelen. Wie verdient de titel van het beste tuinmeubelmateriaal? Je zit in de jury en aan het eind moet je de vraag beantwoorden: wie is jouw winnaar? We beginnen chronologisch met de oudste metgezel van ons mensen: hout.

Een vuistregel: hardhout verslaat zachthout. Tenminste als het gaat om de weersbestendigheid van tuinmeubelen. Overigens behoren de meeste binnenlandse naaldhoutsoorten tot de naaldhoutsoorten. Hardhout daarentegen is over het algemeen wintervast en zeer duurzaam. Desalniettemin veranderen hardhouten tuinmeubelen tijdens onbeschermde overwintering of bij langdurige UV-straling – in ieder geval extern. Het resultaat wordt de “patina-look” genoemd – een zilvergrijze laag op het hout. Dit is echter geenszins een fout. Integendeel: voor veel houtliefhebbers is deze look zelfs trendy en geeft tuinmeubelen een exclusieve en natuurlijke charme. Een tip: Als je een zo egaal mogelijke patinalaag wilt krijgen, kun je helpen door de meubelen minimaal één keer per jaar schoon te vegen. De beste manier om dit te doen is met wat warm water en de ruwe kant van een pannenreiniger.

Sommige houtliefhebbers willen echter liever de originele houttint van hun tuinmeubelen behouden – ook dat is geen probleem. Hiervoor moet het hout ongeveer drie keer per jaar geolied worden, in ieder geval voordat de tuinmeubelen in de winter worden opgeslagen. Als er echter iets “patina-look” in het hout moet worden bestendigd, kan de laag eenvoudig worden weggeschuurd of behandeld met een reiniger. Over het algemeen belangrijk: zoek naar een gecertificeerde houtkwaliteit voordat u koopt. Zo weet u zeker dat u duurzame houtverwerking ondersteunt. In het volgende zullen we u nu kennis laten maken met drie van de meest populaire hardhoutsoorten.

De “valse acacia” – ideaal voor de prijsbewuste houtliefhebber?

Wist je dat je in de winkel meestal de “verkeerde acacia” kunt krijgen? Wie acaciahout koopt, krijgt meestal het hout van de robinia, ook wel “valse acacia” genoemd. De “echte acacia” komt uit Afrika, terwijl de sprinkhaan uit Noord-Amerika komt – maar nu ook in Zuidoost-Europa wordt aangeplant. Deze “duizeligheid” is echter geenszins dramatisch: de twee houtsoorten zijn nauwelijks verwant, maar hebben zeer vergelijkbare eigenschappen. Het hout heeft een geelachtige olijf tot bruine tint en is hard – zeker harder dan eiken. De “valse acacia” heeft zelfs een beslissend voordeel: hij overleeft de winter beter dan de “echte acacia”, die maar heel weinig boomsoorten die ook in Europa groeien, kunnen claimen. De “valse acacia” is een hardhout en is niet alleen weerbestendig, maar ook bestand tegen vocht, insecten, schimmels en schimmels. Door deze eigenschappen overtuigt het hout met een relatief hoge duurzaamheid van 15-25 jaar (duurzaamheidsklasse 1-2). Het grote pluspunt van de “nep-acacia” heeft te maken met deze uitstekende waarden: omdat deze houtsoort nog steeds betaalbaar is.