Schuurpapier
Wonen

Schuurpapier

Schuurpapier is te vinden in de werkplaats van elke ambachtsman of doe-het-zelver. Deze schuurmiddelen behoren tot de belangrijkste gereedschappen en worden op veel manieren gebruikt, bijvoorbeeld om verfresten, vuil, roest of andere ongewenste resten van verschillende materialen te verwijderen. Fijn schuurpapier wordt ook gebruikt voor polijsten en gladmaken. Het is belangrijk om het juiste schuurpapier te kiezen voor het betreffende doel.

Schuurpapier, schuurpapier, glaspapier of zelfs schuurpapier zijn termen voor een van de belangrijkste handwerk- en doe-het-zelfgereedschappen. Met behulp van dit papier kunnen houten oppervlakken worden gladgestreken en verzegeld, oude verflagen van diverse materialen worden verwijderd, door de tijd aangetaste oppervlakken worden gepolijst, vernieuwd of gereinigd, lasnaden gladgemaakt, afzettingen en vuil worden verwijderd. verschillende materialen, glas gepolijst of metaal gescheiden en andere Slijpwerkzaamheden worden uitgevoerd. Afhankelijk van het soort schuurwerk kunt u alleen met het schuurpapier werken of andere hulpmiddelen gebruiken, zoals schuurblokken, schuurblokken van hout, kunststof of rubber, schuurmachines en schuurschijven. Bij de keuze van het schuurpapier moet rekening worden gehouden met de juiste korrelsoort, de korrelgrootte, de verdeling van de korrels alsmede het te schuren materiaal en het gewenste schuurresultaat.

Vorm van papier

Verschillende schuurpapier voor verschillende doeleinden en manieren van werken Schuurpapier of schuurpapier behoren tot de algemeen aangeduid als schuurmiddelen. Naast schuurpapier worden ook andere hulpmiddelen voor het schuren van diverse materialen meegeleverd, zoals schuurmachines met verschillende mogelijkheden om schuurpapier op het schuuroppervlak te bevestigen, schuurblokken waarover het schuurpapier geleid kan worden en die vervolgens handmatig geschuurd kan worden, en andere hulpmiddelen . Een eenvoudig onderscheid tussen verschillende soorten schuurpapier kan bijv

  • schuurpapier in losse velvorm,
  • schuurpapier in rolvorm,
  • machinaal schuurpapier,
  • Nat schuurpapier en droog schuurpapier

Schuurpapier in velvorm is in de handel verkrijgbaar in bulk of in verpakkingen met meerdere vellen.

Structuur van schuurpapier

Schuurpapier bestaat uit verschillende lagen. Op een papierlaag, het zogenaamde dragerpapier, worden één of meerdere lagen met schuurmiddelen aangebracht. De term “schuurpapier” komt van een eerdere term, toen voornamelijk zandkorrels werden gebruikt voor het slijpen. Tegenwoordig zijn de schuurkorrels op het schuurpapier meestal gemaakt van korund. Een andere veelgebruikte slijpkorrel is carborundum, ook wel siliciumcarbide genoemd. Deze schuurmiddelen zijn zeer harde minerale en chemische verbindingen. Maar ook schuurmiddelen uit technische keramiek, schuurmiddelen zoals aluminiumoxide, boornitride, kubisch kristallijn boornitride met kristallijne diamantachtige structuur, chroom(III)oxide en zirkonium(IV)oxide en andere harde slijpstoffen zijn echter ook wordt steeds vaker gebruikt.

Schuurpapier van korund of siliciumcarbide is gemakkelijk te herkennen aan zijn kleur. Schuurpapier met korund is verkrijgbaar in wit en roze, siliciumcarbide in groen of zwart. Voor de kwaliteit van schuurpapier is de hechting tussen het schuurpapier en het dragerpapier belangrijk. Hiervoor wordt in de meeste gevallen hoogwaardige kunsthars gebruikt. Op deze manier kunnen de korrelige schuurmiddelen tijdens het schuren op het dragerpapier worden gehouden totdat de schuurmiddelen door het schuren bot zijn geworden. De hechting van de schuurmiddelen aan het dragerpapier is erg belangrijk, omdat dit een aanzienlijke invloed kan hebben op de schurende eigenschappen en de hardheid van de schuurmiddelen. Inferieur schuurpapier kan gemakkelijk uit elkaar scheuren wanneer het wordt geschuurd of delen van de korrelige laag verliezen.

Het gruis

De fijnheid van het schuurmiddel is te herkennen aan de kengetallen voor de korrelgrootte. Hoe hoger de index voor het schuurmiddel, hoe fijner het als schuurmiddel op het rugpapier wordt aangebracht. Het codenummer voor de korrelgrootte vindt u op de achterkant van het schuurpapier, waar het altijd wordt genoteerd. Verdere informatie, zoals de geschiktheid van het schuurpapier voor de verschillende materialen, kan ook op de achterkant vermeld worden. Met behulp van een grove korrel kan een hogere mate van verwijdering van het materiaal, zoals lak-, lijm- of verfresten, vuil, roest en dergelijke worden bereikt. Een grove tot middelgrove korrelgrootte wordt gegeven met een index van 80 en lager. Het oppervlak wordt sterk opgeruwd door de korrel van dit schuurpapier, zoals het geval is bij het grof voorschuren van houten oppervlakken. Er wordt gedacht aan middelfijne en middelfijne korrels van schuur- en schuurpapier met kengetallen tussen 80 en 150. Deze schuurpapieren zijn geschikt voor tussenschuren, voor het schuren van fineer of geschaafde houten oppervlakken. Primers, geëgaliseerde oppervlakken, kunststoffen en verf moeten worden geschuurd met schuurpapier met een fijne korrel en indexen tussen 150 en 240. Voor het polijsten van metaal, glas of verf die door veroudering dof is geworden, wordt zeer fijn schuurpapier met een korrelgrootte van 220 of meer gebruikt.

Verstrooiing van schuurpapier

Naast de korrelgrootte en de respectievelijke hardheids- en fijnheidsgraden is de verdeling van belang voor het maalresultaat. De spreiding is het soort verdeling op het rugpapier. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gesloten strooiing, waarbij sprake is van een dichte korrel, een halfopen strooiing met een korrel verdeeld over de basis en een open korrel met verder uit elkaar liggende korrels. Het hogere aantal en de dicht op elkaar liggende korrel zorgen voor een gelijkmatiger schuurresultaat. Het nadeel van een dichte korrel is echter dat de ruimtes tussen de korrels sneller verstopt kunnen raken met slijpstof. Schuurpapier met een minder dichte dispersie is geschikt voor het schuren van verf en lak. Zelfs zacht hout, dat veel vocht, hars of olie kan bevatten, moet daarom worden behandeld met schuurpapier met een open dispersie. Voor de bewerking van hout met fijne poriën, fineren, kunstharsmaterialen, kunststoffen, metalen of glas zijn zowel halfopen als gesloten strooisels beter geschikt, omdat het schuurresultaat veel fijner is dan bij schuurpapier met open strooisels.